Bazylia
(Ocimum basilicum)
Kilka
zdań o historii bazylii : Bazylia jest od wielu wieków znaną
i bardzo cenioną przyprawą oraz zielem leczniczym. Pochodzi ze
starożytnej Persji obecnie Iranu, następnie odkryli ją Grecy i
około XVI wieku zawędrowała do zachodniej Europy gdzie podbiła swoim smakiem i aromatem europejskie stoły.
Jako
ciekawostkę należy wspomnieć że bazylię nazywano zielem
królewskim którą to nazwę nadali jej Grecy (basilikum – znaczy
królewski) a nawet nosi przydomek wśród przypraw korzennych „małym
cudem świata” .
Jaki
smak ma bazylia : Po
przegryzieniu listka na początku bazylia ma smak lekko pikantny
przechodzący w lekką słodycz . Ogólnie smak jest bardzo przyjemny
i mocno aromatyczny.
Do
jakich potraw pasuje bazylia : Bazylię jako przyprawę możemy użyć do
przygotowania różnego rodzaju sałatek, w których używamy delikatnych warzyw między innymi takich jak pomidory, sałaty, szparagi itp...
przygotowania różnego rodzaju sałatek, w których używamy delikatnych warzyw między innymi takich jak pomidory, sałaty, szparagi itp...
Pokrojone
drobno świeże listki bazylii są rewelacyjnym dodatkiem który
dopełnia smakiem i aromatem sałatki makaronowe, ryżowe lub z
owocami morza i z dodatkiem ryb.
Jest
nie zastąpioną przyprawą podczas przygotowywania różnego rodzaju
sosów makaronowych.
Nadaje
się jako przyprawa do pizzy, zapiekanek, twarogu, zup, sosów,
duszonych warzyw, przygotowania oleju lub octu ziołowego.
Nie
można zapomnieć że jest głównym składnikiem pesto idealnego
dodatku do makaronu.
świeżą
bazylią można również nacierać mięsa przed dalszym
przyrządzaniem.
Bazylia
ma bardzo szerokie zastosowanie w naszej kuchni.
Kiedy
dodawać bazylię do potraw :
Jeżeli
przygotowujemy potrawy gorące które gotujemy, to świeżą lub
suszoną bazylię dodajemy pod koniec przygotowywania dania lub już
po zdjęciu potrawy z gazu.
Do
zup najlepiej jest dodawać bazylię już po zdjęciu zupy z gazu i
dopiero wtedy doprawienia zupy bazylią. Tak samo postępujemy jeżeli
przygotowujemy gorące zapiekanki, sosy itp..
Podczas
przygotowania dań na zimno, sosów do sałatek, sałatek, to
dodanie bazylii nie ma tak dużego wpływu ponieważ aromat i smak
nie zostanie utracony przez wysoką temperaturę i możemy ją
dodawać w trakcie przyrządzania dania.
Bazylia
świeża czy suszona : Obecnie
świeża bazylia w doniczkach jest dostępna w sklepach przez okrągły
rok. Więc jeżeli mamy tylko możliwość kupienia świeżej bazylii
to używajmy świeżej a nie suszonej. Świeża bazylia jest bardziej
aromatyczna, zawiera więcej olejków eterycznych i ma
intensywniejszy smak od suszonej ale jeżeli mamy dostęp jedynie do
suszonej to również możemy ją wykorzystać do przygotowania
potraw i będą równie smaczne.
Bazylia
kupiona w doniczce może stać u nas w kuchni na parapecie nawet
kilka tygodni, tylko należy ją podlewać od czasu do czasu tak żeby
ziemia była wilgotna.
Uprawa
bazylii w domu lub na balkonie : Bazylia
w uprawie jest bardzo prosta, można ją uprawiać w przydomowym
ogródku, balkonie lub na parapecie.
Nasiona
bazylii wysiewamy na początku wiosny, niezbyt gęsto w doniczkach,
następnie gdy wykiełkują i sadzonki bazylii osiągną wysokość
około 10 cm to je
rozsadzamy.
Sadzonki
bazylii rozsadzamy do doniczek jeżeli mamy zamiar hodować bazylię
na balkonie lub na parapecie.
W
ogrodzie do gruntu bazylię sadzimy w odstępach około 20 cm.
Bazylię w ogrodzie najlepiej sadzić dopiero w maju gdy na pewno nie
będzie już przygruntowych przymrozków i zbyt zimnych nocy.
Bazylia
lubi stanowiska nasłonecznione, lubi częste podlewanie ale ważne
aby ziemia była wilgotna a nie przelana że aż stoi woda, wtedy
bazylia może zgnić.
Bazylię
możemy podskubywać z listków aby użyć ich do przygotowania
potraw a na pewno jej to nie zaszkodzi i wypuści nowe listki. Po
przycięciu szczytu bazylia rozrośnie się na boki i będzie
gęstsza.
Jeżeli
bazylię kupujemy w sklepie w doniczkach to również możemy ją
trzymać na parapecie w kuchni przez kilka tygodni, podlewając ją
od czasu do czasu tak żeby ziemia była wilgotna.
Bazylię
możemy siać przez cały rok jeżeli mamy zamiar ją hodować w
domu.
Jak
najlepiej przechowywać bazylię :
Mrożenie
bazylii:
Listki bazylii bez
łodyżek dokładnie myjemy na durszlaku pod bieżącą zimną
wodą, otrzepujemy z wody i rozkładamy na ściereczkach pozostawiając do wyschnięcia. Następnie czyste i suche listki przekładamy do szklanego pojemnika, woreczka lub pojemnika plastikowego, zamykamy i wstawiam do zamrażalnika. Tak zamrożona bazylia zachowuje swój aromat i świeżość nawet do 6 miesięcy.
wodą, otrzepujemy z wody i rozkładamy na ściereczkach pozostawiając do wyschnięcia. Następnie czyste i suche listki przekładamy do szklanego pojemnika, woreczka lub pojemnika plastikowego, zamykamy i wstawiam do zamrażalnika. Tak zamrożona bazylia zachowuje swój aromat i świeżość nawet do 6 miesięcy.
Suszenie bazylii:
Bazylię możemy
również ususzyć, listki bazylii rozkładamy w przewiewnym i suchym
miejscu i pozostawiamy do całkowitego ususzenia, następnie możemy
je rozkruszyć i zamknąć w szczelnym pojemniku lub papierowej
torebce.
Odmiany bazylii :
Bazylia
grecka – jest to odmiana drobno listna, łatwa w uprawie w domu lub
na balkonie.
Bazylia
cytrynowa – ma zapach i smak przypominający cytrynę.
Bazylia
pospolita (różne jej odmiany) – długo zachowuje swoją świeżość
po zebraniu i jest łatwa w uprawie.
Bazylia w roli
głównej - przepisy :
Najbardziej
popularnym przepisem jest pesto z bazylii do makaronu, można je
wykonać na wiele sposobów a to przepis na jeden z nich :
Klasyczne pesto z
bazylii :
Skład:
60
g bazylii świeżej
20
g orzeszków piniowych
120
ml oliwy
50
g startego żółtego sera (np. parmezanu)
1
ząbek czosnku
szczypta
soli
Przygotowanie:
Umyte
i osączone listki bazylii wkładamy do pojemnika dodajemy orzeszki,
czosnek i dokładnie rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy
pozostałe składniki pesto i całość dokładnie miksujemy. Tak
przygotowane pesto dodajemy do ugotowanego makaronu.
Oliwa – Olej z
bazylią
Skład:
Oliwa
z oliwek – 500 ml
około
30 g listków bazylii razem z łodyżkami
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną bazylię wkładamy do butelki, zalewamy oliwą i zakręcamy. Następnie butelkę z oliwą odstawiamy na co najmniej 10 dni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie oliwa powinna mieć piękny aromat i posmak bazylii. Jeżeli chcemy to możemy taką oliwę odstawić na około 30 dni wtedy będzie miała intensywniejszy smak. Listki bazylii możemy pozostawić w butelce lub przecedzić oliwę.
Oliwa z bazylią
do sałatek i makaronów:
Skład:
30
g świeżej bazylii
150
ml oliwy
szczypta
soli
Przygotowanie
:
Umyte
i osuszone listki bazylii wkładamy do pojemnika, dodajemy oliwę i
sól i całość rozdrabniamy blenderem. Do momentu uzyskania
jednolitej zielonej gęstej oliwy. Tak przygotowaną oliwę można
dodawać do sałatek i makaronów.
Napój na poprawę nastroju z bazylią :
Skład
:
1
litr wody źródlanej (niegazowanej)
około
10 większych listków bazylii
100 g
jagód
1/2
cytryny
Przygotowanie:
Dokładny
opis przygotowania znajduje się pod tym linkiem:
O właściwościach
leczniczych nie będę się rozpisywała ale ma wiele zastosowań w
medycynie naturalnej, można o tym przeczytać między innymi na tej
stornie, link poniżej :
Jeżeli mają
Państwo jakieś ciekawostki na temat bazylii proszę pisać w
komentarz to uzupełnię o nie artykuł, dziękuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz